See segu rohelisest ja punasest basiilikust on eriti hea neile taimesõpradele, kes lisaks maitseelamustele ka silmailu hindavad – kaunistamiseks ja salatites annavad eri värvi lehed väga atraktiise kontrasti.
Basiilik on parim pestokastmena. Sobib suurepäraselt kokku juustu, tomati ja küüslauguga, näiteks maitsevad imeliselt tomati-basiiliku bruschettad. Basiilik on universaalne maitsetaim – seda saab kasutada nii värskelt kui kuivatatult, liha või kala, juustu või pasta juures. Seda kasutatakse ka ahjuroogades, pastakastmetes ja erinevates salatites. Sobib ka õlide maitsestamiseks. NB! Kuumadele toitudele lisada värske basiilik alles peale toidu keetmist või küpsetamist.
Oma väärtuslike raviomaduste tõttu on basiilik olnud Aasias ka püha taim ja Euroopas templitaim. Näiteks sisaldab basiilik tugevat antiseptilist eeterlikku õli, mis toimib hästi lihaskrampide puhul, tugevdab südametegevust ja vähendab seedimisprobleeme, isegi soolepõletikke. Basiilikust saab abi ka ärevuse, unetuse, migreeni ja ka kroonilise nohu puhul! Rahvatarkus ütleb, et basiilik kergendab pahaloomuliste kasvajatega kaasnevaid vaevusi. Keskajal oli see püha taim laiemalt tuntud kui vahend mürgiste putukate hammustuste ja skorpioni salvamise vastu.
Basiilikut tuleb säilitada suhteliselt soojas. Sobilik temperatuur on ca 14 kraadi. Ei tohi unustada kastmist, kui soovitakse, et taim püsiks kauem. Külmkappi ei tohi basiilikut panna, sest temperatuuri langus alla 10 plusskraadi kahjustab basiiliku lehti, mistõttu need muutuvad üsna kiiresti mustaks. Vältida tuleks ka taime kokku surumist või pigistamist, nt poekotis teiste asjade vahel. Ka see muudab taime lehed pruuniks, kusjuures murdekohad tõmbuvad ruttu mustaks. Talvel poest ostetud basiilik tuleks kindlasti panna eraldi kotti või paberisse, et see transpordi käigus külma ei saaks. Samuti ei tohiks seda autosse unustada, kuna pärast miinuskraadide käes olemist taim lihtsalt sureb. Kõige mõnusam on basiilikut hoida dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
Äärmiselt aromaatne ja eeterlike õlide rikas antiseptiline taim. Peamiselt tarvitatakse kuivatatult, kuid sobib hästi ka värskelt tarvitamiseks. Sobib kõikvõimalikesse suppidesse, pastadesse, hautistesse, kastmetesse. Lisaks ka aedvilja- ja munaroogadele. Annab väga hea maitse lihamarinaadidele ja kalale. Lisaks kasutatakse tüümiani ka ravimtaimena. See leevendab peavalu, lahtistab röga ja puhastab soolestikku. Sobib tee ja leotiste tegemiseks.
Tüümian säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on kõige lihtsam hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidulaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Väga dekoratiivsete punaste leherootsudega verev oblikas on maitselt mahedam kui hapuoblikas. Kasutatakse enamasti värskelt salatites, sobib ka wokiroogadesse, pirukatesse ja munatoitudesse.
Kõige sobilikum temperatuur säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Seetõttu on vereva oblika säilitamine kõige lihtsam kontrollitud temperatuuriga jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Soojas taim närbub kiiremini.
Meliss lõhnab ja maitseb kui sidrun ja seda asutatakse nii maitse-, ravim- kui meetaimena. Toiduks kasutatakse värskeid ja kuivatatud lehti, ravimteena aga ürti. Lehed ja võrsed on kasutatavad enne õitsemist, sest õitseajal muutub maitse kibedaks.
Maitsetaimena kasutatakse melissi kõigis toitudes, millele sobib sidrun, kuna sel on sidrunile sarnased maitse- ja lõhnaomadused. Melissi võib kasutada rikkalikult ka koos teiste maitseainetega, kuid toidule lisatakse seda üksnes peale keetmist. Melissi veidi karvased lehed, kui neid mõõdukalt kasutatakse, on meeldivaks lisandiks salatitele. Eeskätt toorsalatites, kus on õun, kõrvits, kabatšokk, porgand. Kasutatakse ka suppides, kastmetes, herne- ja porganditoitudes, külmades rohelistes kastmetes, keedetud kalaga, munatoitudes ja meliss on väheseid maitsetaimi, millega maitsestatakse kompotte, mahlu, tarretisi ja magusaid aedviljahoidiseid. Värskete lehtedega kaunistatakse magus- ja külmtoite. Kasutatakse ka konservitööstuses ning rohkesti likööri- ja viinatööstuses. Meliss on heaks asendajaks sidrunile ja seepärast sobib kalakõhu täidiseks. Temast on hea teha söögiäädikat, samuti sobib teha õlitõmmist.
Võrratu on meliss karastava teena soojal ajal, samuti sooja teena toidu kõrvaseks või magusa kõrvale kohvi asemel.
Karastava tee võib valmistada koos magusa veini ja musta teega. Musta tee ja melissitee tõmmis valmistatakse eraldi, sest esimene valmistatakse keeva vee peale valamisega ja 3 min tõmbamisega, melissile käib aga kuum vesi 10 min seisuajaga. Pärast jahtumist segatakse veiniga ja hoitakse külmkapis või serveeritakse jääga. Sobib juurde lisada ka estragoni. Samuti võib valmistada petijooki, mis valmistatakse mikseris hakitud melissilehtede ja koorejäätisega.
Ravimtaimena on melissil on palju häid omadusi ja seda teati juba antiikajal, mil sea hinnati kõrgelt kui elutahet tugevdavat ja rõõmsaks tegevat taime. Eeskätt on ülistatud teda kui rahustavat ürti. Tänu oma õrnale sidrunilõhnale lööb ta kiiresti pähe: tugeva annuse puhul toimib unerohuna, nõrga puhul aga maonärvide rahustajana. Usutakse, et meliss pikendab noorust ja hoiab ära veresoonte lupjumist. Meliss on valuvaigisti, spasmide ärahoidja, seedimise soodustaja ning aitab gaasi-, koolika- ja menstruatsioonivalude puhul. Parandab mälutegevust ja migreeni. Ka südametegevust, hoides ära südamepekslemise ja tursed. Kõrgenenud vererõhu korral väheneb pearinglus ja kumin kõrvus, vererõhk langeb mõõdukalt. Külmetushaigus põgeneb kiirelt, kui päevas 4-5 tassi melissi teed juua.
Üldine soovitus tee valmistamisel on 1 supilusikas kuivatatud ürti 1 klaasi kuuma (mitte keeva!) vee kohta. Lastakse soojas tõmmata 10 min, teatud haiguste korral pikemalt ja juuakse kuumana.
Melissi võib kasutada taimesegude koosluses, kuid seeei sobi kokku kõigega. Sobib kilpnäärme tegevuse reguleerimiseks kokku põdrakanepiga, kaselehtedega, ei sobi sooltehädade puhul pujuga. Siin on haiguste ravil koosmõju väga oluline biokeemilise koosluse tõttu (vajalik spetsialisti konsultatsioon). Leedulased kasutavad rahvameditsiinis melissi majoraaniga, eeskätt mälu tugevdamiseks.
Meliss säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on seda mugav hoida jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega. Laual on ta väga dekoratiivne ja annab head lõhna.
Oregano ehk pune annab toitudele meeldiva lõhna ja vürtsika maitse. Toidus kasutatakse värskeid lehti, kuid sobib väga paljude toitude maitsestamiseks ka kuivatatult. Parim kooslus on oreganol liharoogadega, aga ka pitsa peale panduna ja suppides on see suurepärane. Ükski korralik verivorst ei valmi ilma pune lisamiseta ja siis kutsutakse seda vorstirohuks. Punel on palju raviomadusi ja teda kasutatakse nii rahvameditsiinis kui ravimitööstuses. Ravimtaimena on see rahustav, sekretsioone suurendav, seedimist soodustav, põletikuvastane, leevendab spasme, sapipõiepõletikku ja maksavaevusi, reumaatilisi valusid ja liigesepõletikku. Sobib ka tee valmistamiseks.
Olen roheline basiilik ja külma ma kardan. Kui sooja on alla 10 kraadi, siis võtab see pakane mu lehed ära. Seepärast ära mind külmkappi pane ja talvel autosse ära unusta! Poekotis muljumist ma ka ei armasta.
Hea kaks ühes komplekt kõrgelt hinnatud maitsetaimedest. Koos sobib neid lisada nii salatitesse, suppidesse kui ka lihtsalt erinevate roogade kaunistamiseks.
Murulauk on tuntud maitsetaim salatite ja suppide koostises. Sobib hästi ka võileibade peale. Sibulapealsetest mahedama maitsega. Väga hea toidukõrvase salati saab värskest murulaugust, koos tomati, kurgi ja hapukoorega. Kõige parem on see muidugi värskelt, aga väga hästi sobib ka kuivatatult.
Petersell on hinnatud ja kõrge C-vitamiini sisaldusega maitsetaim. Sobib kasutada nii värskelt kui kuivatatult. Lisatakse suppidele, liha- ja kalaroogadele, köögiviljatoitudele, kastmetesse ja salatitesse. Väga hea erinevate roogade kaunistamiseks. Lisaks toimib petersell ainevahetust soodustavalt.
Kõige sobilikum temperatuur säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Seetõttu on kõige lihtsam potis taime hoida kontrollitud temperatuuriga jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Soojas taim närbub kiiremini.
Trendikas maitsetaim. Värskelt sobivad hernevõrsed lihtsalt söömiseks, salatitesse, võileibade ja toitude garneeringuks, kuid ka soojadesse roogadesse, nt nagu wokiroad. Lisaks kartulite juurde, risotto ja suppide lisandiks. Küpsetatult on hernevõrsed maitsvad kala ja kanaga või pastatoitudes, hakitult marinaadides ja erinevates kastmetes. Kõige parema ja mahedama maitsega on just noored võrsed ja neid on väga mõnus ja tervislik sõpradega köögilaua ümber lobisedes laual kasvavast potist näpsata ning suupistete asemel nosida.
Hernevõrsed säilivad kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on neid lihtne hoida jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega. Kuna hernevõrsed on paljalt väga mõnusad nosida, siis ega need kaua laual püsi, saavad lihtsalt otsa.
See tumepunase varjundiga ja tammelehe kujuliste lehtedega salat on salatisegudes väga dekoratiivne ja annab mõnusalt värvi. Samuti võib kasutada võileibade kaunistamiseks. Rikas vitamiinide ja mineraalainete poolest ning on tugeva maitsega ja pisut mõrkjas. Maitsvaid lehti tarvitada noorelt.
Tammelehe salatit on kõige targem säilitada tavalises külmkapis, kuna kõige sobilikum temperatuur selle säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Pikemal säilitamisel on vaja taim ka niiske hoida.