Avokaado-melissi rohesmuuti
Eriliselt sametine ja värskendav avokaado-melissi rohesmuuti.
Kasuta
-
Meliss
Meliss
XMeliss lõhnab ja maitseb kui sidrun ja seda asutatakse nii maitse-, ravim- kui meetaimena. Toiduks kasutatakse värskeid ja kuivatatud lehti, ravimteena aga ürti. Lehed ja võrsed on kasutatavad enne õitsemist, sest õitseajal muutub maitse kibedaks.
Maitsetaimena kasutatakse melissi kõigis toitudes, millele sobib sidrun, kuna sel on sidrunile sarnased maitse- ja lõhnaomadused. Melissi võib kasutada rikkalikult ka koos teiste maitseainetega, kuid toidule lisatakse seda üksnes peale keetmist. Melissi veidi karvased lehed, kui neid mõõdukalt kasutatakse, on meeldivaks lisandiks salatitele. Eeskätt toorsalatites, kus on õun, kõrvits, kabatšokk, porgand. Kasutatakse ka suppides, kastmetes, herne- ja porganditoitudes, külmades rohelistes kastmetes, keedetud kalaga, munatoitudes ja meliss on väheseid maitsetaimi, millega maitsestatakse kompotte, mahlu, tarretisi ja magusaid aedviljahoidiseid. Värskete lehtedega kaunistatakse magus- ja külmtoite. Kasutatakse ka konservitööstuses ning rohkesti likööri- ja viinatööstuses. Meliss on heaks asendajaks sidrunile ja seepärast sobib kalakõhu täidiseks. Temast on hea teha söögiäädikat, samuti sobib teha õlitõmmist.
Võrratu on meliss karastava teena soojal ajal, samuti sooja teena toidu kõrvaseks või magusa kõrvale kohvi asemel.
Karastava tee võib valmistada koos magusa veini ja musta teega. Musta tee ja melissitee tõmmis valmistatakse eraldi, sest esimene valmistatakse keeva vee peale valamisega ja 3 min tõmbamisega, melissile käib aga kuum vesi 10 min seisuajaga. Pärast jahtumist segatakse veiniga ja hoitakse külmkapis või serveeritakse jääga. Sobib juurde lisada ka estragoni. Samuti võib valmistada petijooki, mis valmistatakse mikseris hakitud melissilehtede ja koorejäätisega.
Ravimtaimena on melissil on palju häid omadusi ja seda teati juba antiikajal, mil sea hinnati kõrgelt kui elutahet tugevdavat ja rõõmsaks tegevat taime. Eeskätt on ülistatud teda kui rahustavat ürti. Tänu oma õrnale sidrunilõhnale lööb ta kiiresti pähe: tugeva annuse puhul toimib unerohuna, nõrga puhul aga maonärvide rahustajana. Usutakse, et meliss pikendab noorust ja hoiab ära veresoonte lupjumist. Meliss on valuvaigisti, spasmide ärahoidja, seedimise soodustaja ning aitab gaasi-, koolika- ja menstruatsioonivalude puhul. Parandab mälutegevust ja migreeni. Ka südametegevust, hoides ära südamepekslemise ja tursed. Kõrgenenud vererõhu korral väheneb pearinglus ja kumin kõrvus, vererõhk langeb mõõdukalt. Külmetushaigus põgeneb kiirelt, kui päevas 4-5 tassi melissi teed juua.
Üldine soovitus tee valmistamisel on 1 supilusikas kuivatatud ürti 1 klaasi kuuma (mitte keeva!) vee kohta. Lastakse soojas tõmmata 10 min, teatud haiguste korral pikemalt ja juuakse kuumana.
Melissi võib kasutada taimesegude koosluses, kuid seeei sobi kokku kõigega. Sobib kilpnäärme tegevuse reguleerimiseks kokku põdrakanepiga, kaselehtedega, ei sobi sooltehädade puhul pujuga. Siin on haiguste ravil koosmõju väga oluline biokeemilise koosluse tõttu (vajalik spetsialisti konsultatsioon). Leedulased kasutavad rahvameditsiinis melissi majoraaniga, eeskätt mälu tugevdamiseks.
Kuidas säilitada?
Meliss säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on seda mugav hoida jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega. Laual on ta väga dekoratiivne ja annab head lõhna.
-
Spinat
Spinat
XSpinatit on supertoiduaine, mida võib kasutada nii kuumades kui külmades roogades. See on maitsetaim, mille puhul võid oma fantaasial vabalt lennata lasta. Viimasel ajal on sellest saanud näiteks väga populaarne värske smuuti koostisosa. Spinatist tehakse suppe, püreesid, kasutatakse kala juures, lisatakse omletile, pirukatesse, värskesse salatisse ja isegi pannkookidele.
Spinat on väga toitaineterikas. See sisaldab palju antioksüdante ning muu hulgas ka A-, C-, E-, K- ja B9-vitamiini, rauda, magneesiumi, vaske, kaltsiumi ja kiudaineid.
Kuidas säilitada?
Värske spinat säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
-
Piparmünt
Piparmünt
XKõige tuntum kasutusviis on valmistada sellest väga aromaatset teed. Lisaks kasutatakse lehti värskelt magustoitudes ja nende kaunistamiseks. Sobib ka liharoogade juurde. Piparmünditinktuur mõjub valuvaigistavalt, vähendab iiveldust ja gaaside teket. Tinktuuri saab ise koduselt valmistada – tuleb lihtsalt õisi ja lehti viina sees leotada.
Kuidas säilitada?
Piparmünti säilitada on pisut lihtsam kui enamust teisi maitsetaimi – jälgi ainult, et see ei saaks külma ja oleks kastetud. Münt pole küll nii õrn kui basiilik, kuid ka selle taime lehed tõmbuvad jahedates tingimustes tumedaks. Säilitamise juures on kõige olulisem ühtlane temperatuur ja mida rohkem see kõigub, seda lühem on taime säilivusaeg. Kõige mõnusam on piparmünti säilitada dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
Kurgisalat Korea moodi
Idamaise hõnguga kurgisalat on natuke enamat kui lihtsalt kurgisalat.
Kasuta
-
Kurk
Kurk
XKurk on kasulik ja tervislik köögivili, mida võiks kasvõi igapäevaselt süüa. Kurgi kodumaine päritolu on seejuures väga oluline – tagab maksimaalse värskuse ja supervilja omadused avalduvad kõige paremini.
Annab kiirelt energiat. Kurk sisaldab rohkelt B-vitamiini, mis toidab sinu aju ja tõstab tuju. Kui vajad kiirelt ernergiat, siis söö värsket kurki.
Toidab keha vedelikuga, aitab kaalu kaotada ja mõjub hästi seedimisele. Kurgis on vähe kaloreid ja 95% vett. See niisutab sinu organismi, mõjub hästi seedesüsteemile, aitab kaalu kontrolli all hoida ja aitab kehal toksiine väljutada. Söö koos koorega, sest kurgi koor sisaldab C-vitamiini.
Aitab hoolitseda naha ja juuste eest. Kurgi koort võid seda kasutada nahaärrituste või päikesepõletuse leevendajana aaloe asemel. Kui silmad on hommikul paistes, siis tasub panna kurgi viil või koor laugudele ning see vähendab paistetust. Värske kurgi mahl sobib hästi juuste loputamiseks peapesu järel. See muudab juuksed tugevamaks ja vähendab väljalangemise ohtu.
Aitab vererõhku kontrolli all hoida ja alandab kolesteroolitaset. Teaduslikult on tõestatud, et kurgis leiduvad steroolid aitavad alandada kolesteroolitaset. Kiudained, kaalium ja magneesium aga aitavad vererõhku stabiilsena hoida.
Mõjub soodsalt liigestele ja leevendab artriidivalu. Kurk on suurepärane ränidioksiidi allikas ja aitab seeläbi liigesevaevuste vastu, sest tugevdab sidekude. Kurgimahl segatuna porgandimahlaga leevendab podagra- ja artriidivalu, sest aitab vähendada kusihappe taset kehas.
Värskendab hingeõhu. Pane kurgiviil 30ks sekundiks kurgulakke, kurgis olevad ained kõrvaldavad halba suulõhna tekitavad bakterid.
Aitab isegi pohmelli ja peavalu ära hoida. Kui õhtul peale pidu sööd värsket kurki, siis annab see sulle vajaliku koguse suhkrut, B-vitamiini ja vedelikku, et hommikul oleks peavalu tekkimise oht väiksem.
Kõrvetiste vastu tarvita iga söögikorra juurde paar viilu värsket kurki.
Enne duši alla minekut hõõru vannitoa peegel kurgiviiluga üle, see ei lase peeglil uduseks minna.
Kuidas säilitada?
Kiletatud Grüne Fee kurk säilib kõige paremini temperatuuril +12…+14 kraadi. Kuna kurgis on väga palju vett, siis soojas see vesi aurustub tasapisi ning kurk kuivab ja tõmbub krimpsu. Kurk ei kannata külma aga siiski on parem hoida seda pigem külmikus kui soojas.
NB! Kurgile ei meeldi olla kõrvuti banaanide või tsitruselistega, omavaheline keemia ei mõju kurgile hästi ja see võib minna kiiresti kollakaks. Samalaadset mõju võivad anda ka hapumad õunad ja tomatid. Seega hoia kurgid loetletud viljadest eraldi ja säilivus on oluliselt parem.
-
Murulauk
Murulauk
XMurulauk on tuntud maitsetaim salatite ja suppide koostises. Sobib hästi ka võileibade peale. Sibulapealsetest mahedama maitsega. Väga hea toidukõrvase salati saab värskest murulaugust, koos tomati, kurgi ja hapukoorega. Kõige parem on see muidugi värskelt, aga väga hästi sobib ka kuivatatult.
Kuidas säilitada?
Värske murulauk säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Kahe šokolaadi tort mündiga
Nii tume kui ka valge šokolaad on selles tordis väljapaistvalt esindatud. Mõlemad mõnusa mündimaitsega.
Kasuta
-
Piparmünt
Piparmünt
XKõige tuntum kasutusviis on valmistada sellest väga aromaatset teed. Lisaks kasutatakse lehti värskelt magustoitudes ja nende kaunistamiseks. Sobib ka liharoogade juurde. Piparmünditinktuur mõjub valuvaigistavalt, vähendab iiveldust ja gaaside teket. Tinktuuri saab ise koduselt valmistada – tuleb lihtsalt õisi ja lehti viina sees leotada.
Kuidas säilitada?
Piparmünti säilitada on pisut lihtsam kui enamust teisi maitsetaimi – jälgi ainult, et see ei saaks külma ja oleks kastetud. Münt pole küll nii õrn kui basiilik, kuid ka selle taime lehed tõmbuvad jahedates tingimustes tumedaks. Säilitamise juures on kõige olulisem ühtlane temperatuur ja mida rohkem see kõigub, seda lühem on taime säilivusaeg. Kõige mõnusam on piparmünti säilitada dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.