Tomatihautis kana ja palsamiäädikaga
Maitsekas tomati-kanapada, millele lisavad aroomi mitmed maitsetaimed.
Kasuta
-
Koriander
Koriander
XKoriandri lehti võib värskelt hakituna lisada suppidele, kastmetele, linnuliha- või lambaliharoogadele ning loomulikult värsketele salatitele. Värsket koriandrit kasutatakse sarnaselt petersellile, aga liialdada ei maksa, sest koriandri maitse on tunduvalt tugevam.
Kuidas säilitada?
Potis koriander säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
-
Tüümian
Tüümian
XÄärmiselt aromaatne taim. Peamiselt tarvitatakse kuivatatult, kuid sobib hästi ka värskelt tarvitamiseks. Sobib kõikvõimalikesse suppidesse, pastadesse, hautistesse, kastmetesse. Lisaks ka aedvilja- ja munaroogadele. Annab väga hea maitse lihamarinaadidele ja kalale.
Kuidas säilitada?
Tüümian säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on kõige lihtsam hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidulaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Maasika-basiiliku rohesmuuti
Värskendav ja suvine rohesmuuti.
Kasuta
-
Basiilik
Basiilik
XBasiilik on parim pestokastmena. Sobib suurepäraselt kokku juustu, tomati ja küüslauguga, näiteks maitsevad imeliselt tomati-basiiliku bruschettad. Basiilik on universaalne maitsetaim – seda saab kasutada nii värskelt kui kuivatatult, liha või kala, juustu või pasta juures. Seda kasutatakse ka ahjuroogades, pastakastmetes ja erinevates salatites. Sobib ka õlide maitsestamiseks. NB! Kuumadele toitudele lisada värske basiilik alles peale toidu keetmist või küpsetamist.
Kuidas säilitada?
Basiilikut tuleb säilitada suhteliselt soojas. Sobilik temperatuur on ca 14 kraadi. Ei tohi unustada kastmist, kui soovitakse, et taim püsiks kauem. Külmkappi ei tohi basiilikut panna, sest temperatuuri langus alla 10 plusskraadi kahjustab basiiliku lehti, mistõttu need muutuvad üsna kiiresti mustaks. Vältida tuleks ka taime kokku surumist või pigistamist, nt poekotis teiste asjade vahel. Ka see muudab taime lehed pruuniks, kusjuures murdekohad tõmbuvad ruttu mustaks. Talvel poest ostetud basiilik tuleks kindlasti panna eraldi kotti või paberisse, et see transpordi käigus külma ei saaks. Samuti ei tohiks seda autosse unustada, kuna pärast miinuskraadide käes olemist taim lihtsalt sureb. Kõige mõnusam on basiilikut hoida dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
-
Piparmünt
Piparmünt
XKõige tuntum kasutusviis on valmistada sellest väga aromaatset teed. Lisaks kasutatakse lehti värskelt magustoitudes ja nende kaunistamiseks. Sobib ka liharoogade juurde.
Kuidas säilitada?
Piparmünti säilitada on pisut lihtsam kui enamust teisi maitsetaimi – jälgi ainult, et see ei saaks külma ja oleks kastetud. Münt pole küll nii õrn kui basiilik, kuid ka selle taime lehed tõmbuvad jahedates tingimustes tumedaks. Säilitamise juures on kõige olulisem ühtlane temperatuur ja mida rohkem see kõigub, seda lühem on taime säilivusaeg. Kõige mõnusam on piparmünti säilitada dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
Kanavrapp
Kiired ja tervislikud ampsud kiirel päeval.
Kasuta
-
Salat Frillice
Salat Frillice
XJääsalati “Frillice” lehed on paksemad, tihkemad ja jämedate rootsudega kui tavalisel lehtsalatil. Lisaks on jääsalat värvuselt tumerohelisem ja krõmpsuvam. Kuna lehed on tugevamad, püsib “Frillice” segasalatites kauem kohev ega vaju kokku. Sobilik kasutada ka kuumade võileibade tegemisel. Lisaks väga dekoratiivne nt suupistevaagna kaunistamisel ja snäkkide alusena kandikul.
Kuidas säilitada?
Potis “Frillice” säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Hoia seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
-
Luunja kurk
Luunja kurk
XKurk on köögivili, mida võiks kasvõi igapäevaselt süüa. Kurgi kodumaine päritolu on seejuures väga oluline – tagab maksimaalse värskuse ja toitvad omadused avalduvad kõige paremini.
Kuidas säilitada?
Kiletatud Grüne Fee kurk säilib kõige paremini temperatuuril +12…+14 kraadi. Kuna kurgis on väga palju vett, siis soojas see vesi aurustub tasapisi ning kurk kuivab ja tõmbub krimpsu. Kurk ei kannata külma, aga siiski on parem hoida seda pigem külmikus kui soojas.
NB! Kurgile ei meeldi olla kõrvuti banaanide või tsitruselistega, omavaheline keemia ei mõju kurgile hästi ja see võib minna kiiresti kollakaks. Samalaadset mõju võivad anda ka hapumad õunad ja tomatid. Seega hoia kurgid loetletud viljadest eraldi ja säilivus on oluliselt parem.
-
Lehtsalat
Lehtsalat
XMaitselt mahe, mahlakas ja pehmete lehtedega. Parim kasutada värske salati põhikomponendina. Maitsestada erinevate kastmetega, nt balsamicoga. Hea on lisada ka õli, mis täiendab maitseomadusi. Salatilehed sobivad hästi võileibadele või toitude kaunistamiseks ning lisaks ka smuutidesse.
Kuidas säilitada?
Potis lehtsalat säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
-
Salat Rucola
Salat Rucola
XVeidi mõrkjas-sinepise maitsega taim, mis sobib suurepäraselt värsketesse salatitesse, nt koos mahedamaitselise lehtsalati ja feta või mozzarella juustuga. Sobib hästi pitsa peale ning omleti või prae kõrvale, samuti pesto valmistamiseks. Noorte lehtede maitse meenutab salatkressi, sinepi ja pähkli maitset.
Kuidas säilitada?
Kõige sobilikum temperatuur säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Seetõttu on rucola säilitamine kõige lihtsam kontrollitud temperatuuriga jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Soojas taim närbub kiiremini.
-
Salat tammeleht
Salat tammeleht
XSee tumepunase varjundiga ja tammelehe kujuliste lehtedega salat on tugeva maitsega ja pisut mõrkjas. Salatisegudes on see väga dekoratiivne ja annab mõnusalt värvi. Samuti võib kasutada võileibade kaunistamiseks. Maitsvaid lehti tarvitada noorelt.
Kuidas säilitada?
Tammelehe salatit on kõige targem säilitada tavalises külmkapis, kuna kõige sobilikum temperatuur selle säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Pikemal säilitamisel on vaja taim ka niiske hoida.