Retseptid
Kahe šokolaadi tort mündiga
Nii tume kui ka valge šokolaad on selles tordis väljapaistvalt esindatud. Mõlemad mõnusa mündimaitsega.
Koostisosad
PÕHI
- 4 dl nisujahu
- 125 g või
- 60 g tuhksuhkrut
- 2 spl kakaopulbrit
- 1 munakollane
- 1,5 spl vett
- või (vormi määrimiseks)
MÜNDI JA VALGE ŠOKOLAADI TÄIDIS
- 1,5 dl vahukoort
- piparmündilehed
- 300 g valget šokolaadi
TUMEDA ŠOKOLAADI TÄIDIS
- 300 g tumedat mündimaitselist šokolaadi
- 2,5 dl kohvikoort
Kasuta
- Piparmünt
Piparmünt
XKõige tuntum kasutusviis on valmistada sellest väga aromaatset teed. Lisaks kasutatakse lehti värskelt magustoitudes ja nende kaunistamiseks. Sobib ka liharoogade juurde. Piparmünditinktuur mõjub valuvaigistavalt, vähendab iiveldust ja gaaside teket. Tinktuuri saab ise koduselt valmistada – tuleb lihtsalt õisi ja lehti viina sees leotada.
Kuidas säilitada?
Piparmünti säilitada on pisut lihtsam kui enamust teisi maitsetaimi – jälgi ainult, et see ei saaks külma ja oleks kastetud. Münt pole küll nii õrn kui basiilik, kuid ka selle taime lehed tõmbuvad jahedates tingimustes tumedaks. Säilitamise juures on kõige olulisem ühtlane temperatuur ja mida rohkem see kõigub, seda lühem on taime säilivusaeg. Kõige mõnusam on piparmünti säilitada dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
Valmistamine
PÕHI
Määri 22 cm lahtikäiv tordivorm võiga. Näpi jahu, võitükid, tuhksuhkur ja kakaopulber seguks. Lisa munakollane ja töötle ühtlaseks taignaks. Suru tainas vormi põhja ja äärtele ja pane 15 minutiks külmkappi.
Kata põhi fooliumiga ja aseta fooliumile raskus.
Küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda raskus ja küpseta veel 10 minutit. Lase jahtuda.
MÜNDI JA VALGE ŠOKOLAADI TÄIDIS
Vala koor kastrulisse, lisa mündilehed ja -varred ning kuumuta keemiseni. Pane kaas peale ja jäta 1 tunniks seisma. Kurna. Sulata valge šokolaad vesivannil, lisa koor ja sega ühtlaseks. Tõsta taignale, silu ühtlaseks ning tõsta tunniks ajaks külmkappi.
TUMEDA ŠOKOLAADI TÄIDIS
Sulata šokolaad ja koor vesivannil, sega ühtlaseks ja vala mündikreemile, silu tasaseks. Lase 3 tundi külmkapis seista.
< tagasi