Retseptid
Maasika-basiiliku rohesmuuti
Värskendav ja suvine rohesmuuti.
Koostisosad
- 400-500 g maasikaid
- 2 dl vett või kookosvett
- 4 tl suhkrut või mett
- 1 sidruni mahl ja riivitud koor
- 1 dl värsket basiilikut
- kaunistuseks värsket piparmünti
- 1 spl chia seemneid
Kasuta
- Basiilik
Basiilik
XBasiilik on parim pestokastmena. Sobib suurepäraselt kokku juustu, tomati ja küüslauguga, näiteks maitsevad imeliselt tomati-basiiliku bruschettad. Basiilik on universaalne maitsetaim – seda saab kasutada nii värskelt kui kuivatatult, liha või kala, juustu või pasta juures. Seda kasutatakse ka ahjuroogades, pastakastmetes ja erinevates salatites. Sobib ka õlide maitsestamiseks. NB! Kuumadele toitudele lisada värske basiilik alles peale toidu keetmist või küpsetamist.
Kuidas säilitada?
Basiilikut tuleb säilitada suhteliselt soojas. Sobilik temperatuur on ca 14 kraadi. Ei tohi unustada kastmist, kui soovitakse, et taim püsiks kauem. Külmkappi ei tohi basiilikut panna, sest temperatuuri langus alla 10 plusskraadi kahjustab basiiliku lehti, mistõttu need muutuvad üsna kiiresti mustaks. Vältida tuleks ka taime kokku surumist või pigistamist, nt poekotis teiste asjade vahel. Ka see muudab taime lehed pruuniks, kusjuures murdekohad tõmbuvad ruttu mustaks. Talvel poest ostetud basiilik tuleks kindlasti panna eraldi kotti või paberisse, et see transpordi käigus külma ei saaks. Samuti ei tohiks seda autosse unustada, kuna pärast miinuskraadide käes olemist taim lihtsalt sureb. Kõige mõnusam on basiilikut hoida dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
- Piparmünt
Piparmünt
XKõige tuntum kasutusviis on valmistada sellest väga aromaatset teed. Lisaks kasutatakse lehti värskelt magustoitudes ja nende kaunistamiseks. Sobib ka liharoogade juurde.
Kuidas säilitada?
Piparmünti säilitada on pisut lihtsam kui enamust teisi maitsetaimi – jälgi ainult, et see ei saaks külma ja oleks kastetud. Münt pole küll nii õrn kui basiilik, kuid ka selle taime lehed tõmbuvad jahedates tingimustes tumedaks. Säilitamise juures on kõige olulisem ühtlane temperatuur ja mida rohkem see kõigub, seda lühem on taime säilivusaeg. Kõige mõnusam on piparmünti säilitada dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
Valmistamine
Puhasta maasikad, lõika pooleks. Püreesta kõik koostisained ühtlaseks. Lisa maitseks värsket piparmünti ja puista chia seemned smuutile.
< tagasi