Retseptid
Avokaado-melissi rohesmuuti
Eriliselt sametine ja värskendav avokaado-melissi rohesmuuti.
Koostisosad
- 10 g Grüne Fee melissi
- 35 g Grüne Fee spinatit
- 145 g banaani
- 240 g pirni
- 140 g avokaadot
- 160 g aplesini
- 500 g vett
- 4 jääkuubikut
- kaunistuseks värsket piparmünti
Kasuta
- Meliss
Meliss
XMeliss lõhnab ja maitseb kui sidrun ja seda kasutatakse nii maitse- kui meetaimena. Toiduks kasutatakse värskeid ja kuivatatud lehti, teena aga ürti. Lehed ja võrsed on kasutatavad enne õitsemist, sest õitseajal muutub maitse kibedaks.
Maitsetaimena kasutatakse melissi kõigis toitudes, millele sobib sidrun, kuna sel on sidrunile sarnased maitse- ja lõhnaomadused. Melissi võib kasutada rikkalikult ka koos teiste maitseainetega, kuid toidule lisatakse seda üksnes peale keetmist. Melissi veidi karvased lehed, kui neid mõõdukalt kasutatakse, on meeldivaks lisandiks salatitele. Eeskätt toorsalatites, kus on õun, kõrvits, kabatšokk, porgand. Kasutatakse ka suppides, kastmetes, herne- ja porganditoitudes, külmades rohelistes kastmetes, keedetud kalaga, munatoitudes ja meliss on väheseid maitsetaimi, millega maitsestatakse kompotte, mahlu, tarretisi ja magusaid aedviljahoidiseid. Värskete lehtedega kaunistatakse magus- ja külmtoite. Kasutatakse ka konservitööstuses ning rohkesti likööri- ja viinatööstuses. Meliss on heaks asendajaks sidrunile ja seepärast sobib kalakõhu täidiseks. Temast on hea teha söögiäädikat, samuti sobib teha õlitõmmist.
Võrratu on meliss karastava teena soojal ajal, samuti sooja teena toidu kõrvaseks või magusa kõrvale kohvi asemel.
Karastava tee võib valmistada koos magusa veini ja musta teega. Musta tee ja melissitee tõmmis valmistatakse eraldi, sest esimene valmistatakse keeva vee peale valamisega ja 3 min tõmbamisega, melissile käib aga kuum vesi 10 min seisuajaga. Pärast jahtumist segatakse veiniga ja hoitakse külmkapis või serveeritakse jääga. Sobib juurde lisada ka estragoni. Samuti võib valmistada petijooki, mis valmistatakse mikseris hakitud melissilehtede ja koorejäätisega.
Kuidas säilitada?
Meliss säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on seda mugav hoida jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega. Laual on ta väga dekoratiivne ja annab head lõhna.
- Spinat
Spinat
XSpinatit võib kasutada nii kuumades kui külmades roogades. See on maitsetaim, mille puhul võid oma fantaasial vabalt lennata lasta. Viimasel ajal on sellest saanud näiteks väga populaarne värske smuuti koostisosa. Spinatist tehakse suppe, püreesid, kasutatakse kala juures, lisatakse omletile, pirukatesse, värskesse salatisse ja isegi pannkookidele.
Kuidas säilitada?
Värske spinat säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
- Piparmünt
Piparmünt
XKõige tuntum kasutusviis on valmistada sellest väga aromaatset teed. Lisaks kasutatakse lehti värskelt magustoitudes ja nende kaunistamiseks. Sobib ka liharoogade juurde.
Kuidas säilitada?
Piparmünti säilitada on pisut lihtsam kui enamust teisi maitsetaimi – jälgi ainult, et see ei saaks külma ja oleks kastetud. Münt pole küll nii õrn kui basiilik, kuid ka selle taime lehed tõmbuvad jahedates tingimustes tumedaks. Säilitamise juures on kõige olulisem ühtlane temperatuur ja mida rohkem see kõigub, seda lühem on taime säilivusaeg. Kõige mõnusam on piparmünti säilitada dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
Valmistamine
Mikserda kõik koostisained blenderis ühtlaselt peeneks. Avokaado annab sellele smuutile eriliselt siidise konsistensi. Serveeri läbpaistvas klaasis või pokaalis, sest värvus tuleb sellel smuutil väga nauditav. Lisa kaunistuseks ja maitsenüansiks peale värsket piparmünti.
< tagasi