Retseptid
Kanavrapp
Kiired ja tervislikud ampsud kiirel päeval.
Koostisosad
- 4 tk tortiljat
- 150 g kanafileed
- 1 tk küüslauguküünt
- 4 spl majoneesi
- kirsstomatid
- värske kurk
- Frillice salat
- rukola
- soovi korral konservananass
- näpuotsatäis soola
- näpuotsatäis pipart
Kasuta
- Salat Frillice
Salat Frillice
XJääsalati “Frillice” lehed on paksemad, tihkemad ja jämedate rootsudega kui tavalisel lehtsalatil. Lisaks on jääsalat värvuselt tumerohelisem ja krõmpsuvam. Kuna lehed on tugevamad, püsib “Frillice” segasalatites kauem kohev ega vaju kokku. Sobilik kasutada ka kuumade võileibade tegemisel. Lisaks väga dekoratiivne nt suupistevaagna kaunistamisel ja snäkkide alusena kandikul.
Kuidas säilitada?
Potis “Frillice” säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Hoia seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
- Kurk
Kurk
XKurk on kasulik ja tervislik köögivili, mida võiks kasvõi igapäevaselt süüa. Kurgi kodumaine päritolu on seejuures väga oluline – tagab maksimaalse värskuse ja supervilja omadused avalduvad kõige paremini.
Annab kiirelt energiat. Kurk sisaldab rohkelt B-vitamiini, mis toidab sinu aju ja tõstab tuju. Kui vajad kiirelt ernergiat, siis söö värsket kurki.
Toidab keha vedelikuga, aitab kaalu kaotada ja mõjub hästi seedimisele. Kurgis on vähe kaloreid ja 95% vett. See niisutab sinu organismi, mõjub hästi seedesüsteemile, aitab kaalu kontrolli all hoida ja aitab kehal toksiine väljutada. Söö koos koorega, sest kurgi koor sisaldab C-vitamiini.
Aitab hoolitseda naha ja juuste eest. Kurgi koort võid seda kasutada nahaärrituste või päikesepõletuse leevendajana aaloe asemel. Kui silmad on hommikul paistes, siis tasub panna kurgi viil või koor laugudele ning see vähendab paistetust. Värske kurgi mahl sobib hästi juuste loputamiseks peapesu järel. See muudab juuksed tugevamaks ja vähendab väljalangemise ohtu.
Aitab vererõhku kontrolli all hoida ja alandab kolesteroolitaset. Teaduslikult on tõestatud, et kurgis leiduvad steroolid aitavad alandada kolesteroolitaset. Kiudained, kaalium ja magneesium aga aitavad vererõhku stabiilsena hoida.
Mõjub soodsalt liigestele ja leevendab artriidivalu. Kurk on suurepärane ränidioksiidi allikas ja aitab seeläbi liigesevaevuste vastu, sest tugevdab sidekude. Kurgimahl segatuna porgandimahlaga leevendab podagra- ja artriidivalu, sest aitab vähendada kusihappe taset kehas.
Värskendab hingeõhu. Pane kurgiviil 30ks sekundiks kurgulakke, kurgis olevad ained kõrvaldavad halba suulõhna tekitavad bakterid.
Aitab isegi pohmelli ja peavalu ära hoida. Kui õhtul peale pidu sööd värsket kurki, siis annab see sulle vajaliku koguse suhkrut, B-vitamiini ja vedelikku, et hommikul oleks peavalu tekkimise oht väiksem.
Kõrvetiste vastu tarvita iga söögikorra juurde paar viilu värsket kurki.
Enne duši alla minekut hõõru vannitoa peegel kurgiviiluga üle, see ei lase peeglil uduseks minna.
Kuidas säilitada?
Kiletatud Grüne Fee kurk säilib kõige paremini temperatuuril +12…+14 kraadi. Kuna kurgis on väga palju vett, siis soojas see vesi aurustub tasapisi ning kurk kuivab ja tõmbub krimpsu. Kurk ei kannata külma aga siiski on parem hoida seda pigem külmikus kui soojas.
NB! Kurgile ei meeldi olla kõrvuti banaanide või tsitruselistega, omavaheline keemia ei mõju kurgile hästi ja see võib minna kiiresti kollakaks. Samalaadset mõju võivad anda ka hapumad õunad ja tomatid. Seega hoia kurgid loetletud viljadest eraldi ja säilivus on oluliselt parem.
- Lehtsalat
Lehtsalat
XMaitselt mahe, mahlakas ja pehmete lehtedega. Parim kasutada värske salati põhikomponendina. Maitsestada erinevate kastmetega, nt balsamicoga. Hea on lisada ka õli, mis suurendab salastis sisalduvate rasvlahustuvate vitamiinide omastamist. Salatilehed sobivad hästi võileibadele või toitude kaunistamiseks ning lisaks ka smuutidesse. Lehtsalatilehed on väga veerikkad nagu ka kurk, kuivainet on nendes kõigest 5-7% ja see jaotub enam-vähem võrdselt süsivesikute, valkude, kiud- ja mineraalainete vahel. Vähese kalorsuse tõttu on mõistetav lehtsalati hea sobivus nende inimeste söögilauale, kes oma tervisest peavad ja kehakaalu jälgivad – söödud lehemass täidab hästi seedekulglat ja kustutab näljatunnet, aga ülekaalulisust pole karta. Sellega salati väärtuslikkus aga ei piirdu. Mineraalainetest on salatilehtedes rohkesti kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit ja isegi rauda. Samuti leidub salatilehtedes märkimisväärselt B-rühma vitamiine, rasvlahustuvaid vitamiine ning karotenoide, millest organism ise on suuteline valmistama vitamiini A.
Kuidas säilitada?
Potis lehtsalat säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
- Salat Rucola
Salat Rucola
XVeidi mõrkjas-sinepise maitsega taim, mis sobib suurepäraselt värsketesse salatitesse, nt koos mahedamaitselise lehtsalati ja feta või mozzarella juustuga. Sobib hästi pitsa peale ning omleti või prae kõrvale, samuti pesto valmistamiseks. Noorte lehtede maitse meenutab salatkressi, sinepi ja pähkli maitset. Ravimtaimena sisaldab C-vitamiini ja soodustab seedimist.
Kuidas säilitada?
Kõige sobilikum temperatuur säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Seetõttu on rucola säilitamine kõige lihtsam kontrollitud temperatuuriga jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Soojas taim närbub kiiremini.
- Salat tammeleht
Salat tammeleht
XSee tumepunase varjundiga ja tammelehe kujuliste lehtedega salat on salatisegudes väga dekoratiivne ja annab mõnusalt värvi. Samuti võib kasutada võileibade kaunistamiseks. Rikas vitamiinide ja mineraalainete poolest ning on tugeva maitsega ja pisut mõrkjas. Maitsvaid lehti tarvitada noorelt.
Kuidas säilitada?
Tammelehe salatit on kõige targem säilitada tavalises külmkapis, kuna kõige sobilikum temperatuur selle säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Pikemal säilitamisel on vaja taim ka niiske hoida.
Valmistamine
Lõika kanafilee väikesteks kuubikuteks ning prae kuumal pannil koos purustatud küüslauguga. Maitsesta soola ja pipraga.
Lõika kirsstomatid sektoriteks, kurk kangideks ja ananass tükkideks. Määri tortiljale majonees, lisa suupärasteks tükkideks rebitud salat, rukola, tomat, kurk, ananass ja praetud kanafilee. Lisa veel peale veidi majoneesi. Lisa musta pipart ja voldi vrapiks. Serveeri kohe.
< tagasi