Kurk on köögivili, mida võiks kasvõi igapäevaselt süüa. Kurgi kodumaine päritolu on seejuures väga oluline – tagab maksimaalse värskuse ja toitvad omadused avalduvad kõige paremini.
Kiletatud Grüne Fee kurk säilib kõige paremini temperatuuril +12…+14 kraadi. Kuna kurgis on väga palju vett, siis soojas see vesi aurustub tasapisi ning kurk kuivab ja tõmbub krimpsu. Kurk ei kannata külma, aga siiski on parem hoida seda pigem külmikus kui soojas.
NB! Kurgile ei meeldi olla kõrvuti banaanide või tsitruselistega, omavaheline keemia ei mõju kurgile hästi ja see võib minna kiiresti kollakaks. Samalaadset mõju võivad anda ka hapumad õunad ja tomatid. Seega hoia kurgid loetletud viljadest eraldi ja säilivus on oluliselt parem.
Uus toode Grüne Fee valikus – värskelt lõigatud till ja roheline sibul pakendatud koos biolagunevale alustaldrikule. Ei mingeid tugevaid varsi ega kvaliteedikõikumisi, ainult parim osa maitserohelisest!
Klassikaline komplekt värskeid maitsetaimi teeb iga toidukorra nauditavamaks. Mõlemat võib kasutada nii värskelt, kuivatatult kui ka külmutatuna väga erinevate toitude valmistamisel ja kaunistamisel.
Till on universaalne maitsetaim ja sobib paljudesse liha-, kala- ja köögiviljatoitudesse. Lisaks maitseb hästi suppide, puljongite ja kastmete koostisosana. Asendamatu kurkide marineerimisel ning värskete keedetud kartulite maitsestamisel.
Roheline sibul on tõeline köögikangelane! Seda saab roogadele värskuse ja maitse lisamiseks kasutada mitmel viisil:
Salatid – hakitud roheline sibul annab salatitele mõnusa krõmpsu ja värske maitse.
Supid ja puljongid – lisa keetmise lõpus, et säilitada selle värskus.
Munaroogades – suurepärane täiendus omletile või munapudrule.
Grillitud või praetud roogades – sobib hästi liha, kala ja köögiviljade juurde.
Kastmetes ja dipikastmetes – segatuna hapukoore või jogurtiga loob maitsva kastme.
Tainas ja pirukates – annab küpsetistele erilise nüansi.
Nii värske till kui ka sibul säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on kõige lihtsam hoida neid külmkapis.
Uus toode Grüne Fee valikus – värskelt lõigatud ja biolagunevale alustaldrikule pakendatud petersell. Ei mingeid tugevaid varsi ega kvaliteedikõikumisi, ainult parim osa maitserohelisest!
Petersell on hinnatud maitsetaim. Sobib kasutada nii värskelt kui kuivatatult. Lisatakse suppidele, liha- ja kalaroogadele, köögiviljatoitudele, kastmetesse ja salatitesse. Väga hea erinevate roogade kaunistamiseks, mille tulemusena saad alati omanäolise ja maitsva toidu.
Sobilik temperatuur säilitamiseks on +4…+8 kraadi ja seetõttu on külmkapp parim koht hoidmiseks.
Uus toode Grüne Fee valikus – värskelt lõigatud ja biolagunevale alustaldrikule pakendatud till. Ei mingeid tugevaid varsi ega kvaliteedikõikumisi, ainult parim osa maitserohelisest!
Kasutatakse nii värskelt, kuivatatult kui ka külmutatuna. Till on universaalne maitsetaim ja sobib paljudesse liha-, kala- ja köögiviljatoitudesse. Lisaks maitseb hästi suppide, puljongite ja kastmete koostisosana. Asendamatu kurkide marineerimisel ning värskete keedetud kartulite maitsestamisel.
Värske till säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on kõige lihtsam hoida seda külmkapis.
Maitselt mahe, mahlakas ja pehmete lehtedega. Parim kasutada värske salati põhikomponendina. Maitsestada erinevate kastmetega, nt balsamicoga. Hea on lisada ka õli, mis täiendab maitseomadusi. Salatilehed sobivad hästi võileibadele või toitude kaunistamiseks ning lisaks ka smuutidesse.
Potis lehtsalat säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Jääsalati “Frillice” lehed on paksemad, tihkemad ja jämedate rootsudega kui tavalisel lehtsalatil. Lisaks on jääsalat värvuselt tumerohelisem ja krõmpsuvam. Kuna lehed on tugevamad, püsib “Frillice” segasalatites kauem kohev ega vaju kokku. Sobilik kasutada ka kuumade võileibade tegemisel. Lisaks väga dekoratiivne nt suupistevaagna kaunistamisel ja snäkkide alusena kandikul.
Potis “Frillice” säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Hoia seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Jääsalati “Frillice” lehed on paksemad, tihkemad ja jämedate rootsudega kui tavalisel lehtsalatil. Lisaks on jääsalat värvuselt tumerohelisem ja krõmpsuvam. Kuna lehed on tugevamad, püsib “Frillice” segasalatites kauem kohev ega vaju kokku. Sobilik kasutada ka kuumade võileibade tegemisel. Lisaks väga dekoratiivne nt suupistevaagna kaunistamisel ja snäkkide alusena kandikul.
Grüne Fee tootevalikus on frillice salat nii potiga kui ka lõigatud kujul.
Lõigatud kujul “Frillice” salat säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Hoia seda külmkapis. Mõistlik on see peale ostmist kohe ära kasutada, sest ka külmikus säilitades närbub see mõne päeva jooksul.
Sibulapealseid saab roogadele värskuse ja maitse lisamiseks kasutada väga mitmel viisil – seega on roheline sibul nagu tõeline köögikangelane!
Salatid – hakitud roheline sibul annab salatitele mõnusa krõmpsu ja värske maitse.
Supid ja puljongid – lisa keetmise lõpus, et säilitada selle värskus.
Munaroogades – suurepärane täiendus omletile või munapudrule.
Grillitud või praetud roogades – sobib hästi liha, kala ja köögiviljade juurde.
Kastmetes ja dipikastmetes – segatuna hapukoore või jogurtiga loob maitsva kastme.
Taignas ja pirukates – annab küpsetistele erilise nüansi.
Sobib hästi ka võileibade peale. Väga hea toidukõrvase salati saab värsketest sibulavartest koos tomati, kurgi ja hapukoorega. Kõige parem on see muidugi värskelt, aga väga hästi sobib ka kuivatatult.
Värske roheline sibul säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Basiilik on parim pestokastmena. Sobib suurepäraselt kokku juustu, tomati ja küüslauguga, näiteks maitsevad imeliselt tomati-basiiliku bruschettad. Basiilik on universaalne maitsetaim – seda saab kasutada nii värskelt kui kuivatatult, liha või kala, juustu või pasta juures. Seda kasutatakse ka ahjuroogades, pastakastmetes ja erinevates salatites. Sobib ka õlide maitsestamiseks. NB! Kuumadele toitudele lisada värske basiilik alles peale toidu keetmist või küpsetamist.
Basiilikut tuleb säilitada suhteliselt soojas. Sobilik temperatuur on ca 14 kraadi. Ei tohi unustada kastmist, kui soovitakse, et taim püsiks kauem. Külmkappi ei tohi basiilikut panna, sest temperatuuri langus alla 10 plusskraadi kahjustab basiiliku lehti, mistõttu need muutuvad üsna kiiresti mustaks. Vältida tuleks ka taime kokku surumist või pigistamist, nt poekotis teiste asjade vahel. Ka see muudab taime lehed pruuniks, kusjuures murdekohad tõmbuvad ruttu mustaks. Talvel poest ostetud basiilik tuleks kindlasti panna eraldi kotti või paberisse, et see transpordi käigus külma ei saaks. Samuti ei tohiks seda autosse unustada, kuna pärast miinuskraadide käes olemist taim lihtsalt sureb. Kõige mõnusam on basiilikut hoida dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
Kasutatakse nii värskelt, kuivatatult kui ka külmutatuna. Till on universaalne maitsetaim ja sobib paljudesse liha-, kala- ja köögiviljatoitudesse. Lisaks maitseb hästi suppide, puljongite ja kastmete koostisosana. Asendamatu kurkide marineerimisel ning värskete keedetud kartulite maitsestamisel.
Värske potis till säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on kõige lihtsam hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Petersell on hinnatud maitsetaim. Sobib kasutada nii värskelt kui kuivatatult. Lisatakse suppidele, liha- ja kalaroogadele, köögiviljatoitudele, kastmetesse ja salatitesse. Väga hea erinevate roogade kaunistamiseks.
Sobilik temperatuur säilitamiseks on +4…+8 kraadi ja seetõttu on sahver või külmkapp vägagi sobivad. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Soojas taim närbub kiiremini.
Koriandri lehti võib värskelt hakituna lisada suppidele, kastmetele, linnuliha- või lambaliharoogadele ning loomulikult värsketele salatitele. Värsket koriandrit kasutatakse sarnaselt petersellile, aga liialdada ei maksa, sest koriandri maitse on tunduvalt tugevam.
Potis koriander säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Murulauk on tuntud maitsetaim salatite ja suppide koostises. Sobib hästi ka võileibade peale. Sibulapealsetest mahedama maitsega. Väga hea toidukõrvase salati saab värskest murulaugust, koos tomati, kurgi ja hapukoorega. Kõige parem on see muidugi värskelt, aga väga hästi sobib ka kuivatatult.
Värske murulauk säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Spinatit võib kasutada nii kuumades kui külmades roogades. See on maitsetaim, mille puhul võid oma fantaasial vabalt lennata lasta. Viimasel ajal on sellest saanud näiteks väga populaarne värske smuuti koostisosa. Spinatist tehakse suppe, püreesid, kasutatakse kala juures, lisatakse omletile, pirukatesse, värskesse salatisse ja isegi pannkookidele.
Värske spinat säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Kõige tuntum kasutusviis on valmistada sellest väga aromaatset teed. Lisaks kasutatakse lehti värskelt magustoitudes ja nende kaunistamiseks. Sobib ka liharoogade juurde.
Piparmünti säilitada on pisut lihtsam kui enamust teisi maitsetaimi – jälgi ainult, et see ei saaks külma ja oleks kastetud. Münt pole küll nii õrn kui basiilik, kuid ka selle taime lehed tõmbuvad jahedates tingimustes tumedaks. Säilitamise juures on kõige olulisem ühtlane temperatuur ja mida rohkem see kõigub, seda lühem on taime säilivusaeg. Kõige mõnusam on piparmünti säilitada dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
Veidi mõrkjas-sinepise maitsega taim, mis sobib suurepäraselt värsketesse salatitesse, nt koos mahedamaitselise lehtsalati ja feta või mozzarella juustuga. Sobib hästi pitsa peale ning omleti või prae kõrvale, samuti pesto valmistamiseks. Noorte lehtede maitse meenutab salatkressi, sinepi ja pähkli maitset.
Kõige sobilikum temperatuur säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Seetõttu on rucola säilitamine kõige lihtsam kontrollitud temperatuuriga jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Soojas taim närbub kiiremini.
See segu rohelisest ja punasest basiilikust on eriti hea neile taimesõpradele, kes lisaks maitseelamustele ka silmailu hindavad – kaunistamiseks ja salatites annavad eri värvi lehed väga atraktiivse kontrasti.
Basiilik on parim pestokastmena. Sobib suurepäraselt kokku juustu, tomati ja küüslauguga, näiteks maitsevad imeliselt tomati-basiiliku bruschettad. Basiilik on universaalne maitsetaim – seda saab kasutada nii värskelt kui kuivatatult, liha või kala, juustu või pasta juures. Seda kasutatakse ka ahjuroogades, pastakastmetes ja erinevates salatites. Sobib ka õlide maitsestamiseks. NB! Kuumadele toitudele lisada värske basiilik alles peale toidu keetmist või küpsetamist.
Basiilikut tuleb säilitada suhteliselt soojas. Sobilik temperatuur on ca 14 kraadi. Ei tohi unustada kastmist, kui soovitakse, et taim püsiks kauem. Külmkappi ei tohi basiilikut panna, sest temperatuuri langus alla 10 plusskraadi kahjustab basiiliku lehti, mistõttu need muutuvad üsna kiiresti mustaks. Vältida tuleks ka taime kokku surumist või pigistamist, nt poekotis teiste asjade vahel. Ka see muudab taime lehed pruuniks, kusjuures murdekohad tõmbuvad ruttu mustaks. Talvel poest ostetud basiilik tuleks kindlasti panna eraldi kotti või paberisse, et see transpordi käigus külma ei saaks. Samuti ei tohiks seda autosse unustada, kuna pärast miinuskraadide käes olemist taim lihtsalt sureb. Kõige mõnusam on basiilikut hoida dekoratiivpotti pistetuna toidulaual. Seal on see silmale ilus vaadata ja lõhnab ka mõnusalt. Kui hoolitsed ka selle eest, et taimel oleks piisavalt niiskust, siis seisab see laual päris kaua.
Äärmiselt aromaatne taim. Peamiselt tarvitatakse kuivatatult, kuid sobib hästi ka värskelt tarvitamiseks. Sobib kõikvõimalikesse suppidesse, pastadesse, hautistesse, kastmetesse. Lisaks ka aedvilja- ja munaroogadele. Annab väga hea maitse lihamarinaadidele ja kalale.
Tüümian säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on kõige lihtsam hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidulaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Väga dekoratiivsete punaste leherootsudega verev oblikas on maitselt mahedam kui hapuoblikas. Kasutatakse enamasti värskelt salatites, sobib ka wokiroogadesse, pirukatesse ja munatoitudesse.
Kõige sobilikum temperatuur säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Seetõttu on vereva oblika säilitamine kõige lihtsam kontrollitud temperatuuriga jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Soojas taim närbub kiiremini.
Meliss lõhnab ja maitseb kui sidrun ja seda kasutatakse nii maitse- kui meetaimena. Toiduks kasutatakse värskeid ja kuivatatud lehti, teena aga ürti. Lehed ja võrsed on kasutatavad enne õitsemist, sest õitseajal muutub maitse kibedaks.
Maitsetaimena kasutatakse melissi kõigis toitudes, millele sobib sidrun, kuna sel on sidrunile sarnased maitse- ja lõhnaomadused. Melissi võib kasutada rikkalikult ka koos teiste maitseainetega, kuid toidule lisatakse seda üksnes peale keetmist. Melissi veidi karvased lehed, kui neid mõõdukalt kasutatakse, on meeldivaks lisandiks salatitele. Eeskätt toorsalatites, kus on õun, kõrvits, kabatšokk, porgand. Kasutatakse ka suppides, kastmetes, herne- ja porganditoitudes, külmades rohelistes kastmetes, keedetud kalaga, munatoitudes ja meliss on väheseid maitsetaimi, millega maitsestatakse kompotte, mahlu, tarretisi ja magusaid aedviljahoidiseid. Värskete lehtedega kaunistatakse magus- ja külmtoite. Kasutatakse ka konservitööstuses ning rohkesti likööri- ja viinatööstuses. Meliss on heaks asendajaks sidrunile ja seepärast sobib kalakõhu täidiseks. Temast on hea teha söögiäädikat, samuti sobib teha õlitõmmist.
Võrratu on meliss karastava teena soojal ajal, samuti sooja teena toidu kõrvaseks või magusa kõrvale kohvi asemel.
Karastava tee võib valmistada koos magusa veini ja musta teega. Musta tee ja melissitee tõmmis valmistatakse eraldi, sest esimene valmistatakse keeva vee peale valamisega ja 3 min tõmbamisega, melissile käib aga kuum vesi 10 min seisuajaga. Pärast jahtumist segatakse veiniga ja hoitakse külmkapis või serveeritakse jääga. Sobib juurde lisada ka estragoni. Samuti võib valmistada petijooki, mis valmistatakse mikseris hakitud melissilehtede ja koorejäätisega.
Meliss säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on seda mugav hoida jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega. Laual on ta väga dekoratiivne ja annab head lõhna.
Oregano ehk pune annab toitudele meeldiva lõhna ja vürtsika maitse. Toidus kasutatakse värskeid lehti, kuid sobib väga paljude toitude maitsestamiseks ka kuivatatult. Parim kooslus on oreganol liharoogadega, aga ka pitsa peale panduna ja suppides on see suurepärane. Ükski korralik verivorst ei valmi ilma pune lisamiseta ja siis kutsutakse seda vorstirohuks.
Oregano säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on kõige lihtsam hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidulaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Hea kaks ühes komplekt kõrgelt hinnatud maitsetaimedest. Koos sobib neid lisada nii salatitesse, suppidesse kui ka lihtsalt erinevate roogade kaunistamiseks.
Murulauk on tuntud maitsetaim salatite ja suppide koostises. Sobib hästi ka võileibade peale. Sibulapealsetest mahedama maitsega. Väga hea toidukõrvase salati saab värskest murulaugust, koos tomati, kurgi ja hapukoorega. Kõige parem on see muidugi värskelt, aga väga hästi sobib ka kuivatatult.
Petersell on hinnatud maitsetaim. Sobib kasutada nii värskelt kui kuivatatult. Lisatakse suppidele, liha- ja kalaroogadele, köögiviljatoitudele, kastmetesse ja salatitesse. Väga hea erinevate roogade kaunistamiseks.
Kõige sobilikum temperatuur säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Seetõttu on kõige lihtsam potis taime hoida kontrollitud temperatuuriga jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Soojas taim närbub kiiremini.
Trendikas maitsetaim. Värskelt sobivad hernevõrsed lihtsalt söömiseks, salatitesse, võileibade ja toitude garneeringuks, kuid ka soojadesse roogadesse, nt nagu wokiroad. Lisaks kartulite juurde, risotto ja suppide lisandiks. Küpsetatult on hernevõrsed maitsvad kala ja kanaga või pastatoitudes, hakitult marinaadides ja erinevates kastmetes. Kõige parema ja mahedama maitsega on just noored võrsed ja neid on väga mõnus ja tervislik sõpradega köögilaua ümber lobisedes laual kasvavast potist näpsata ning suupistete asemel nosida.
Hernevõrsed säilivad kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on neid lihtne hoida jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega. Kuna hernevõrsed on paljalt väga mõnusad nosida, siis ega need kaua laual püsi, saavad lihtsalt otsa.
See tumepunase varjundiga ja tammelehe kujuliste lehtedega salat on tugeva maitsega ja pisut mõrkjas. Salatisegudes on see väga dekoratiivne ja annab mõnusalt värvi. Samuti võib kasutada võileibade kaunistamiseks. Maitsvaid lehti tarvitada noorelt.
Tammelehe salatit on kõige targem säilitada tavalises külmkapis, kuna kõige sobilikum temperatuur selle säilitamiseks on +4…+8 kraadi. Pikemal säilitamisel on vaja taim ka niiske hoida.