Retseptid
Kurgisalat Korea moodi
Idamaise hõnguga kurgisalat on natuke enamat kui lihtsalt kurgisalat.
Koostisosad
- 600 g värkset kurki
- pakk Grüne Fee murulauku
- 2 spl riisiäädikat
- 2 spl sojakastet
- 2 spl seesamiõli
- 1 tl soola
- 1 spl pruuni suhkrut
- Cayenne’i pipar
- 4 tk küüslauguküünt
- 2 spl seesamiseemneid
Kasuta
- Kurk
Kurk
XKurk on kasulik ja tervislik köögivili, mida võiks kasvõi igapäevaselt süüa. Kurgi kodumaine päritolu on seejuures väga oluline – tagab maksimaalse värskuse ja supervilja omadused avalduvad kõige paremini.
Annab kiirelt energiat. Kurk sisaldab rohkelt B-vitamiini, mis toidab sinu aju ja tõstab tuju. Kui vajad kiirelt ernergiat, siis söö värsket kurki.
Toidab keha vedelikuga, aitab kaalu kaotada ja mõjub hästi seedimisele. Kurgis on vähe kaloreid ja 95% vett. See niisutab sinu organismi, mõjub hästi seedesüsteemile, aitab kaalu kontrolli all hoida ja aitab kehal toksiine väljutada. Söö koos koorega, sest kurgi koor sisaldab C-vitamiini.
Aitab hoolitseda naha ja juuste eest. Kurgi koort võid seda kasutada nahaärrituste või päikesepõletuse leevendajana aaloe asemel. Kui silmad on hommikul paistes, siis tasub panna kurgi viil või koor laugudele ning see vähendab paistetust. Värske kurgi mahl sobib hästi juuste loputamiseks peapesu järel. See muudab juuksed tugevamaks ja vähendab väljalangemise ohtu.
Aitab vererõhku kontrolli all hoida ja alandab kolesteroolitaset. Teaduslikult on tõestatud, et kurgis leiduvad steroolid aitavad alandada kolesteroolitaset. Kiudained, kaalium ja magneesium aga aitavad vererõhku stabiilsena hoida.
Mõjub soodsalt liigestele ja leevendab artriidivalu. Kurk on suurepärane ränidioksiidi allikas ja aitab seeläbi liigesevaevuste vastu, sest tugevdab sidekude. Kurgimahl segatuna porgandimahlaga leevendab podagra- ja artriidivalu, sest aitab vähendada kusihappe taset kehas.
Värskendab hingeõhu. Pane kurgiviil 30ks sekundiks kurgulakke, kurgis olevad ained kõrvaldavad halba suulõhna tekitavad bakterid.
Aitab isegi pohmelli ja peavalu ära hoida. Kui õhtul peale pidu sööd värsket kurki, siis annab see sulle vajaliku koguse suhkrut, B-vitamiini ja vedelikku, et hommikul oleks peavalu tekkimise oht väiksem.
Kõrvetiste vastu tarvita iga söögikorra juurde paar viilu värsket kurki.
Enne duši alla minekut hõõru vannitoa peegel kurgiviiluga üle, see ei lase peeglil uduseks minna.
Kuidas säilitada?
Kiletatud Grüne Fee kurk säilib kõige paremini temperatuuril +12…+14 kraadi. Kuna kurgis on väga palju vett, siis soojas see vesi aurustub tasapisi ning kurk kuivab ja tõmbub krimpsu. Kurk ei kannata külma aga siiski on parem hoida seda pigem külmikus kui soojas.
NB! Kurgile ei meeldi olla kõrvuti banaanide või tsitruselistega, omavaheline keemia ei mõju kurgile hästi ja see võib minna kiiresti kollakaks. Samalaadset mõju võivad anda ka hapumad õunad ja tomatid. Seega hoia kurgid loetletud viljadest eraldi ja säilivus on oluliselt parem.
- Murulauk
Murulauk
XMurulauk on tuntud maitsetaim salatite ja suppide koostises. Sobib hästi ka võileibade peale. Sibulapealsetest mahedama maitsega. Väga hea toidukõrvase salati saab värskest murulaugust, koos tomati, kurgi ja hapukoorega. Kõige parem on see muidugi värskelt, aga väga hästi sobib ka kuivatatult.
Kuidas säilitada?
Värske murulauk säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Valmistamine
Viiluta kurgid õhukeselt. Sega sojakaste, äädikas, seesamiõli, sool, suhkur ja Cayenne’i pipar. Lisa kurk, õhukeselt viilutatud murulauk, purustatud küüslauk ja seesamiseemned. Sega läbi ja lase vähemalt 1 tund kuni 2 päeva maitsestuda.
< tagasi