Retseptid
Kurgisalat Korea moodi
Idamaise hõnguga kurgisalat on natuke enamat kui lihtsalt kurgisalat.
Koostisosad
- 600 g värkset kurki
- pakk Grüne Fee murulauku
- 2 spl riisiäädikat
- 2 spl sojakastet
- 2 spl seesamiõli
- 1 tl soola
- 1 spl pruuni suhkrut
- Cayenne’i pipar
- 4 tk küüslauguküünt
- 2 spl seesamiseemneid
Kasuta
- Luunja kurk
Luunja kurk
XKurk on köögivili, mida võiks kasvõi igapäevaselt süüa. Kurgi kodumaine päritolu on seejuures väga oluline – tagab maksimaalse värskuse ja toitvad omadused avalduvad kõige paremini.
Kuidas säilitada?
Kiletatud Grüne Fee kurk säilib kõige paremini temperatuuril +12…+14 kraadi. Kuna kurgis on väga palju vett, siis soojas see vesi aurustub tasapisi ning kurk kuivab ja tõmbub krimpsu. Kurk ei kannata külma, aga siiski on parem hoida seda pigem külmikus kui soojas.
NB! Kurgile ei meeldi olla kõrvuti banaanide või tsitruselistega, omavaheline keemia ei mõju kurgile hästi ja see võib minna kiiresti kollakaks. Samalaadset mõju võivad anda ka hapumad õunad ja tomatid. Seega hoia kurgid loetletud viljadest eraldi ja säilivus on oluliselt parem.
- Murulauk
Murulauk
XMurulauk on tuntud maitsetaim salatite ja suppide koostises. Sobib hästi ka võileibade peale. Sibulapealsetest mahedama maitsega. Väga hea toidukõrvase salati saab värskest murulaugust, koos tomati, kurgi ja hapukoorega. Kõige parem on see muidugi värskelt, aga väga hästi sobib ka kuivatatult.
Kuidas säilitada?
Värske murulauk säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Valmistamine
Viiluta kurgid õhukeselt. Sega sojakaste, äädikas, seesamiõli, sool, suhkur ja Cayenne’i pipar. Lisa kurk, õhukeselt viilutatud murulauk, purustatud küüslauk ja seesamiseemned. Sega läbi ja lase vähemalt 1 tund kuni 2 päeva maitsestuda.
< tagasi