Retseptid
Tomatihautis kana ja palsamiäädikaga
Maitsekas tomati-kanapada, millele lisavad aroomi mitmed maitsetaimed.
Koostisosad
- 8 tk kana poolkoiba
- 2 spl oliiviõli
- 20 tk küüslauguküünt
- 6 tk tüümianioksa
- 2 spl palsamiäädikat
- näpuotsatäis soola
- näpuotsatäis pipart
TOMATIHAUTIS
- 600 g tomateid
- 100 g sibulaid
- 150 g apteegitilli ehk fenkolit
- 2 tk tüümianioksa
- 4 spl oliiviõli
- hakitud koriandrit
Kasuta
- Koriander
Koriander
XKoriander on väga levinud araabia köögis. Lehti võib värskelt hakituna lisada suppidele, kastmetele, linnuliha- või lambaliharoogadele ning loomulikult värsketele salatitele. Värsket koriandrit kasutatakse sarnaselt petersellile, aga liialdada ei maksa, sest koriandri maitse on tunduvalt tugevam.
Kuidas säilitada?
Potis koriander säilib kõige kauem temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on lihtne hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapis. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidu- või aknalaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
- Tüümian
Tüümian
XÄärmiselt aromaatne ja eeterlike õlide rikas antiseptiline taim. Peamiselt tarvitatakse kuivatatult, kuid sobib hästi ka värskelt tarvitamiseks. Sobib kõikvõimalikesse suppidesse, pastadesse, hautistesse, kastmetesse. Lisaks ka aedvilja- ja munaroogadele. Annab väga hea maitse lihamarinaadidele ja kalale. Lisaks kasutatakse tüümiani ka ravimtaimena. See leevendab peavalu, lahtistab röga ja puhastab soolestikku. Sobib tee ja leotiste tegemiseks.
Kuidas säilitada?
Tüümian säilib kõige paremini temperatuuril +4…+8 kraadi. Seetõttu on kõige lihtsam hoida seda jahedas ruumis nagu sahver või külmkapp. Pikemal säilitamisel on tarvilik korra päevas ka taime kergelt kasta. Võib hoida koos potiga ka veeklaasis, aga ikka jahedas. Säilib ka toidulaual hoides ja korralikult kastes, aga soojas lihtsalt lühemat aega.
Valmistamine
Maitsesta kanakoivad soola ja pipraga, pruunista pannil õlis igalt küljelt. Koori küüslauguküüned, lisa koos tüümianiga pannile ja rösti kõik ahjus 150-kraadiga 25-30 minutit.
Tõsta koivad kaussi ja kata fooliumiga, hoia soojas. Lisa pannile palsamiäädikas ja 1 spl vett, kraapides puulusikaga lahti kõik pruunistunud kohad pannil. Kuumuta segades paar minutit, kuni vedelik muutub paksemaks ja kleepuvamaks. Kastme kogus väheneb sellega poole võrra. Kalla kanakoibadele.
Haki tomatid jämedalt ja viiluta kooritud sibulad. Lõika apteegitill 1 cm paksusteks ribadeks. Haki tüümian. Kuumuta potis oliiviõlis sibulat u 3 minutit, lisa apteegitill ja hauta koos tüümianiga kaane all 3 minutit. Maitsesta soola-pipraga. Lisa hakitud tomatid ja hauta 15 minutit kaane all. Tomatid lähevad keetes puruks ja moodustavad mõnusa kastme. Sega hulka hakitud koriander ja maitsesta veel vajadusel soola-pipraga. Serveeri koos kanaga.
< tagasi